Civiel recht
Civiel recht, ook wel privaatrecht genoemd, ziet op geschillen tussen burgers onderling, bedrijven onderling of burgers en bedrijven.
In deze rubriek publiceren wij van tijd tot tijd korte bijdragen over actuele en/of opvallende gebeurtenissen op juridisch gebied.
Analyse van de zaak Teitiota tegen Nieuw-Zeeland: biedt het internationale recht bescherming voor klimaatvluchtelingen onder het beginsel van non-refoulement?
In dit artikel wordt onderzocht of de rechten van klimaatvluchtelingen effectief gewaarborgd worden door het internationale vluchtelingenrecht.
Mediationclausules zijn populair voor geschilbeslechting, maar hun afdwingbaarheid is onduidelijk. Nieuwe ontwikkelingen kunnen de juridische status veranderen.
Wat houden de ESG-eisen precies in en hoe leg je deze contractueel op aan ketenpartners? En wat als deze partners zich niet willen conformeren?
Environmental, Social & Governance omvat diverse maatschappelijke onderwerpen waarmee de duurzaamheid en ethiek van een onderneming worden beoordeeld.
Sinds de inwerkingtreding van de WAMCA op 1 januari 2020 zijn al diverse vorderingen tot schadevergoeding ingesteld, waaronder de Marechaussee-zaak.
Samen met andere gedupeerden een schadevergoeding eisen? Tegenwoordig maakt de Wet afwikkeling massaschade in collectie actie dit mogelijk.
Partijen in een civiele zaak moeten volgens de wet feiten volledig en waarheidsgetrouw presenteren, zodat de rechter op waarheid kan beslissen.
De WCAM is essentieel in het aansprakelijkheidsrecht. Het biedt de mogelijkheid om schikkingen voor hele groepen slachtoffers verbindend te verklaren.
In civiele procedures is het gebruikelijk dat de de kosten worden verhaald bij de verliezende partij. Dit heet de proceskostenveroordeling.
Het medicijn “DES” leidde tot vele procedures. Dit heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het aansprakelijkheidsrecht.
Vorige publicaties gingen over sancties en rechtszaken tegen Rusland. Dit artikel betreft een gekraakt pand van een Russische zakenman in Amsterdam.
In een vorige publicatie is aandacht besteed aan de EU-sancties tegen Rusland. Deze sancties leiden af en toe, ook in Nederland, tot rechtszaken.
Deze publicatie gaat over de door de Europese Unie aan Rusland opgelegde sancties en met name over EU-verordening 269/2014.
Achter de schermen is hard gewerkt aan een huisstijl en website voor Poelman c.s. Wij geven u graag een eerste impressie!
Dit artikel betreft het oordeel in het TAP-arrest over het onderwerp staatsaansprakelijkheid. Hierbij gaat het om onrechtmatige rechtspraak.
Soms wordt gediscussieerd over de vraag of rechtsgeleerdheid wel een wetenschap is. Wat in elk geval duidelijk is, is dat het geen exacte wetenschap is.
Juliette heeft tijdens haar stage in Lissabon het onderstaande artikel geschreven over het Portugese Non-Habitual Resident-regime (NHR).
De invoering van mogelijkheid tot oplegging van dwangakkoord aan o.a. aandeelhouders zal Nederland aantrekkelijk maken voor herstructureringen.